Alle samlingerBetaling
Kom i gang med betaling – Del 2b: Verifisering for enkeltpersonforetak
Kom i gang med betaling – Del 2b: Verifisering for enkeltpersonforetak
Morten Vaale Noddeland avatar
Skrevet av Morten Vaale Noddeland
Oppdatert over en uke siden

Denne artikkelen fortsetter der Del 1: Betalingsinformasjon slapp.

I forrige del la vi inn en rekke firmaopplysninger. Neste steg nå er verifisering, også kjent som «Know Your Customer (KYC)».

Verifisering går ut på å sjekke at folk er den de sier de er. Alle tilbydere av banktjenester er pålagt å gjennomføre slike verifiseringer. Formålet er å forebygge hvitvasking og annen økonomisk kriminalitet.

Kom i gang

Trykk på knappen Start verifisering. Det tar deg til følgende oversiktsside. Klikk på Personopplysninger for å begynne å fylle ut skjemaet.

Personopplysninger

• Fyll inn navn, fødselsdato, e-post og resten av personopplysningene

• Velg kontoinnehaver: Velg «My sole proprietor name»

• Fyll inn privatadressen din og trykk deretter Neste.

Enkeltpersonopplysninger

Tittelen enkeltpersonopplysninger er litt snodig. Denne delen handler om foretaket ditt.

• Juridisk navn på eneeier: Navnet ditt må skrives akkurat slik du skrev det da du registrerte deg i Brønnøysundregisteret.

• Handelsnavn: Navnet du bruker på praksisen din. Trenger ikke å samsvare med det som står i Brønnøysundregisteret.

• Eksempel: «Psykolog Ola Nordmann» eller «Klar Klinikk»

• Org.nr: Om du er i tvil, sjekk Brønnøysundregisteret

• MVA-nummer: Samme som org.nr, men med bokstavene «MVA» på slutten.

• Eksempel: Hvis organisasjonsnummeret er 123456789 så vil MVA-nummeret være 123456789MVA.

• Søk etter adresse: Skriv inn adressen der klinikken holder til.

• Annen adresse: Hvis klinikken holder til et annet sted enn det som står i Brønnøysundregisteret skal du velge «ja».

Detaljer om utbetaling

Dette steget handler om å oppgi bankkontoen som skal motta penger, samt bevise at man disponerer nevnt konto. Du kan velge mellom en automatisk og en manuell prosess. Vi anbefaler å forsøke automatisk prosess først da den både er enklere og raskere.

Automatisk verifisering

• Verifiseringsmetode: Velg «Verifiser kontoen med mobilbankapp eller bankens nettsted» og trykk neste.

• Følg instruksjonene på skjermen. I korte trekk vil du bli bedt om å søke opp banken din, logge inn i banken, og deretter velge bankkontoen du vil bruke.

• Dessverre finnes det noen få banker der bedriftskontoer ikke dukker opp som de skal. I disse tilfellene må du benytte deg av «manuell verifisering» istedenfor. Se nedenfor.

Manuell verifisering

Om den automatiske verifiseringen ikke fungerte eller du av andre årsaker foretrekker den manuelle, gjør du følgende:

• Verifiseringsmetode: Velg «Oppgi kontoopplysninger» og trykk neste.

Følgende steg har den tvilsomme æren av å være det klart mest forvirrende steget i hele prosessen! Årsaken er det svært misvisende feltet kontonummer.

Obs! Feltet «kontonummer» betyr ikke det man tror

I Norge består et kontonummer av 11 siffer fordelt på tre grupper. Et eksempel kan være 1111.22.33333. Sifferet kan videre brytes ned i en bankkode (1111), en kontorgruppe (22) og et kundenummer (33333).

Her kommer den forvirrende biten: Når dette skjemaet spør om kontonummer, skal du ikke oppgi alle 11 sifrene. Istedenfor skal du kun oppgi de syv siste sifrene (2233333). Forstå det, den som kan!

• Kontonummer: Oppgi kun de 7 siste sifrene av kontonummeret.

• Bankkode: Oppgi de 4 første sifrene av kontonummeret.

• Velg dokumenttype: Det enkleste for de folk flest er å hente ut en kontoutskrift fra bankkontoen. Sørg for å lese listen av krav dokumentet må oppfylle.

Signer serviceavtale

Snart i mål! Les gjennom vilkårene og scroll deretter ned til du ser følgende:

• Signatar: Velg en signatar fra nedtrekksmenyen

• Huk av for at du har lest og godtatt vilkårene

PCI DSS-spørreskjema

Dette skjemaet beskriver forpliktelser Konfidens har overfor vår leverandør av banktjenester. Selv om det er litt snodig, må dette skjemaet også signeres av deg. Scroll helt ned, legg inn Signatar og huk av boksen under.

Ferdig! 🎉

Strålende jobbet! Når du har fylt ut skjemaet kan du trygt lukke vinduet eller trykke på Tilbake til konfidens.no-knappen.

Det tar vanligvis 1-3 dager å gjennomføre verifiseringen. Du vil motta en e-post så snart prosessen er ferdig. Frem til da er det bare å smøre seg med tålmodighet.